প্রবাসী কল্যাণ ব্যাংক (পিকেবি) এর অফিসার (জেনারেল) পদে নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান ২০২১

প্রবাসী কল্যাণ ব্যাংক (পিকেবি) নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান

প্রবাসী কল্যাণ ব্যাংক (পিকেবি) এর অফিসার (জেনারেল) পদে নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান ২০২১।
Probashi Kallyan Bank (PKB) Officer (General) Exam Question and Solution 2021.
Exam Date: 12 November 2021

প্রবাসী কল্যাণ ব্যাংক এর অফিসার (জেনারেল) পদে নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন 1

প্রবাসী কল্যাণ ব্যাংক এর অফিসার (জেনারেল) পদে নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন 2

বাংলা অংশের সমাধানঃ

১. নিচের যেটি মধ্যপদলোপী কর্মধারয় সমাসের উদাহরণ?

উত্তর: মৌমাছি

২. ‘ব্যাঞ্জনা’ শব্দে ‘ন’ ধ্বনির স্বাভাবিক উচ্চারণস্থান পাল্টে হয়- উত্তর: দন্তমূলীয়

৩. অন্যোন্য সমীভবনের একটি দৃষ্টান্ত হলো- উত্তর: উচ্ছ্বাস

৪. ক্রিয়ার ‍দ্বিরুক্তি যোগে গঠিত বিশেষণের দৃষ্টান্ত হলো-

উত্তর: যায় যায়

৫. মীর মশাররফ হোসেনের সঙ্গে প্রাসঙ্গিক নয় যে ধরনের সাহিত্যকর্ম-

উত্তর: ট্রাজেডি

৬. ‘যাচঞা’- এর ধাতু অংশ হলো-

উত্তর: যাচ্

৭. ঢাকা থেকে প্রকাশিত সাহিত্যসাময়িকী ‘প্রগতি’র অন্যতম সম্পাদক ছিলেন-

উত্তর: বুদ্ধদেব বসু

৮. ডাক ও খনার বচনের একটি বিশেষ বৈশিষ্ট্য হলো-

উত্তর: ছন্দ বৈচিত্র্য

৯. বাংলা লিপি সংষ্কারে বিশেষ ভূমিকা রেখেছেন-.

উত্তর: ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর

১০. নিচের যে গুচ্ছে কোনো অপপ্রয়োগ ঘটেনি-

উত্তর: ভাষী, সবান্ধব

১১. নিচের যে শব্দটি আঞ্চলিকতা প্রভাবিত নয়-

উত্তর: কাটারি

১২. শওকত ওসমানের মুক্তিযুদ্ধের শরণার্থী অভিজ্ঞতার প্রতিফলন ঘটেছে যে রচনায়-

উত্তর: জাহান্নাম হইতে বিদায়

১৩. ‘আচমন’- এর সমার্থক হলো-

উত্তর: প্রক্ষালন

১৪. ‘বিহ্বলতা’র প্রমিত উচ্চারণ হলো-

উত্তর: বিউভলতা

১৫. ‘রূপার চেয়ে সোনার দাম বেশি’। স্ফীত হরফের শব্দটি যে কারকের দৃষ্টান্ত-

উত্তর: কর্ম

১৬. ‘বিরল’- এর বিপরীতার্থক রূপ হলো-

উত্তর: সুলভ

১৭. নিচের যেটি বাংলা ভাষার অপপ্রয়োগের দৃষ্টান্ত-

উত্তর: সবগুলো

১৮. আলংকারিক প্রয়োগ বর্জনীয় যে ক্ষেত্রে-

উত্তর: সারাংশ লিখন

১৯. উক্তি পরিবর্তন: মা রেগে আমাকে বললেন, “তোমাকে গিয়ে কাজ নেই।”-

উত্তর: রাগান্বিতভাবে মা আমাকে যেতে নিষেধ করেছিলেন।

২০. ‘হাড়হদ্দ’ বাগধারা দিয়ে বোঝায়-

উত্তর: নাড়ীনক্ষত্র

ইংরেজি অংশের সমাধানঃ

Fill in the gaps (21-24) with appropriate words:

২১. I will be late. Please …….. lunch without me.

উত্তর: start

২২. Shobuj popped …….. for a coffee on his way home.

উত্তর: up

২৩. I have to … to the finish line and back.

উত্তর: run

২৪. I cannot park the limousine. It is right now ….. the way.

উত্তর: across

২৫. The idiom ‘break a leg’ expresses-

উত্তর: good wishes

২৬. Count the number of adverbs: I was just wondering if you could cook it perfectly and make the dish quite delicious as always.

উত্তর: 4

২৭. Join two parts: “She completed all tasks”; “a big surprise.”

উত্তর: which was

২৮. Use appropriate verb form: Shall I ( ) the room clean while you are out?

উত্তর: sweep

২৯. Make indirect: The girl told him, “please be careful.”

উত্তর: The girl advised him to take care.

৩০. Find the odd genre of novels-

উত্তর: Oldies

৩১. If brave: valiant, then slick:

উত্তর: greasy

৩২. ‘He is a seasoned politician.’ is an example of-

উত্তর: pun

৩৩. Make simple: ‘Work hard to avoid failure.’

উত্তর: Without working hard you cannot avoid failure.

৩৪.Joyee is the only son of the bank owner. So, he had it on easy street. The bold faced phrase means-

উত্তর: financial security

৩৫. Choose the best form of modal: Let’s dance on the floor, …….. We?

উত্তর: shall

৩৬. Change into passive: Did he do his task?

উত্তর: Was his task done by him?

৩৭. Find the antonym of ‘unravel’:

উত্তর: tangle

৩৮. The word ‘inside’ cannot be used as-

উত্তর: verb

৩৯. Translate into English: কারুশিল্পে আমাদের সাংস্কৃতিকরুচি প্রতিফলিত হয়।-

উত্তর: Craftwork represents our cultural flavour.

৪০. “A man of genius makes no mistakes.” is the quote of-

উত্তর: James Joyce

গণিত অংশের সমাধানঃ

৪১. If tan (x – 30º) = 1/3, cos x = ?

উত্তর: 1/2

৪২. If logₓ144 = 4, then x = ?

উত্তর: 23

৪৩. If -13 – 2x 3, then

উত্তর: 0 x 2

৪৪. The distance from the centre of a circle of radius 5 cm to a chord of length 8 cm-

উত্তর:3 cm

৪৫. The area of a circle of radius 2is approximately-

উত্তর: 6.2832

৪৬. If the radius of a sphere is increased by 10%, how much will the surface area be increased in percentage?

উত্তর: 21%

৪৭. How many integers between 1 t0 100 are divisible by 3 but not by 5?

উত্তর: 27

৪৮. If n is an odd integer, which of the following must be an odd integer?

উত্তর: 4n + 1

৪৯. Which of the numbers below is not equivalent to 2%?

উত্তর: 1/10

৫০. The next number in the sequence 1,2,3,5,8,13,21,……….is-

উত্তর: 34

৫১. The H.C.F of x² – 1, x⁴ – 1 and x⁴ – x³ + x – 1 is-

উত্তর: x² – 1

৫২. If 3x + 2y = 7 and 3x – 2y = 5 then xy = ?

উত্তর: 1

৫৩. How many real roots does the polynomial 2x³ + 8x – 7 have?

উত্তর: One

৫৪. A coin is tossed four times. What is the probability of getting head on all tosses?

উত্তর: 1/16

৫৫. If cos𝞱 + sin𝞱 =1. then 𝞱 = ?

উত্তর: 90º

৫৬. If the sum of x and its multiplicative inverse is 3, then x3+1/x3=?

৫৭. Let M be the median and m the mode of the following set of numbers: 10,70,20,40,70,90. What is the average (arithmetic mean) of M and m?

Ans: 62.5

৫৮. If (7a)(7b)=7c/7d, what is d in terms of a, b and c?

Ans: c-ab

৫৯. If the lines AB and CD meet at O and ∠BOD=630 then ∠BOC=?

Ans: 1170

৬০. The next term of the series 9+36+81+144+….is

Ans: 225

৬১. If a = 0.67 then which one of the following is smaller than a ?

Ans: a2

৬২. The difference between simple and compound interest at 5% annually on a sum of TK. 10000 at the end of 2 years is –

Ans: Tk. 25

৬৩. If a ladder touches the roof of a wall and makes an angle of 452with the 15 metre long wall. Then the length of the ladder is

Ans: 153 m

৬৪. A product is bought and sold at the profit of 15%. The ratio of selling and buying cost is

Ans: 23:20

৬৫. If the ratio of two numbers is 3: 4 and their least common multiple is 60, then the numbers are-

Ans: 15,20

৬৬. Mr. X will be the Chairman of the committee. In how many ways can a committee of 5 members be chosen from a total of 8 people given that Mr. X must be one of them?

Ans: 35

৬৭. If the radius of a circle is 6 cm and a circular segment subtends and angle of 30 Degree at the centre, then the length of the arc is – Ans: cm

৬৮. If A3is odd, which of the following is true?

Ans: Both A and A2are odd

৬৯. A rectangle is 14 cm long and 10 cm wide, If the length is reduces by x cm and its width is increased also by x cm so as to make a square, then its area increased by

Ans: 4cm2

সাধারণ জ্ঞান ও আইসিটি অংশের সমাধানঃ

৭০. In July 2021, the country which issued a postage stamp featuring Bangabandhu is

Ans: Turkey

৭১. ‘The Palme d’Or’ prize is awarded at the….film festival.

Ans: Cannes

৭২. Nexus TV is and electronic media of

Ans: Bangladesh

৭৩. Generally, the shape of a demand curve is

Ans: downward sloping

৭৪. Issued shares of listed companies are deposited in

Ans: BSEC

৭৫. Mr. Shobuj was both the 14th highest and the 14th lowest in a tennis tournament. How many participants were in the tournament?

Ans: 27

৭৬. ‘International peace, security and solidarity’ is mentioned in the … part of the Constitution of Bangladesh.

Ans: 2nd

৭৭. Till October 2021, the number of Upazilas in Bangladesh is

Ans: 495

৭৮. The ‘Special Rehabilitation Fund’ offered by Probashi Kallyan Bank has the interest rate of-

Ans: 4%

৭৯.The ‘Wage Earners’ Welfare Board’ law was passed in

Ans: 2018

৮০. The first Hydrogen Energy Laboratory is situated in-

Ans: Chittagong

৮১. The Social Development Foundation of Bangladesh is funded by-

Ans: World bank

৮২. The vision of Probashi Kallyan Bank does not include-

Ans: ensuring migrants rights

৮৩. Find odd one which should not be in the high remittance sending country list of the GoB.

Ans: Iran

৮৪. The Booker Prize 2021 has been awarded to-

Ans: Damon Galgut

৮৫. Denvi-3 is a variant of

Ans: Dengue

৮৬. The Amnesty International was established in

Ans: UK

৮৭. …. Will not deduct money from one’s bank account directly.

Ans: A credit card

৮৮. The delay that occurs between the time a check is written and the money is deducted from the client’s account is known as

Ans: float

৮৯. ‘The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ is

Ans: a money transfer tool

৯০. The main function of the Security Exchange Commission is

Ans: regulation

৯১. ……… is used to create a web page.

Ans: XML

৯২. Which is not an online education platform-

Ans: Module

৯৩. Conversion of data into code is called

Ans: encryption

৯৪. The term for a shop that is both online and on the high street is

Ans: click & brick

৯৫. Disadvantage of e-commerce is

Ans: Controlling privacy and security

৯৬. The shortcut key for starting the slide show in MS-PowerPoint is

Ans: F5

৯৭. Find which is not a MS-Excel function-

Ans: COUNTD

৯৮. ……is a software application which enables the transfer of files from one computer to another.

Ans: FTP server

৯৯. Find from the following which is a gingle integrated circuit

Ans: Ans: gate

১০০. Select the odd one here-

Ans: JAVA

মন্তব্য করুন (Comments)

comments

Related posts

error: Content is protected !!